Suka tak Blog Saya?

Website counter
Visitors Viewing Masuri's Blog

Wednesday, April 24, 2013

Pengalaman bersalin 39 minggu 2 hari



holaaaa...hebat jugak aku hr ni...3 entri sekaligus...hehehe...

39 minggu 


genapnya 39 minggu....weee...masa ni sempat lg g kenduri kendara...g dinner...
g umah sedara...mkn2 kat lua...suma da panik bila aku tertunduk bila
tiba2 contraction...hahaha...gimik je...x klua lg pun...

husband sempat lg g kursus...adik ipar aku ad kat umah...dia la y slalu g beli mknn klu hubby xde...

39 minggu 1 hari

39 minggu 1 hari...hubby g keje mcm biasa...mak ada masa ni...aku mcm biasa...
pagi2 kemas rumah, basuh baju, jemur baju...siap cuci toilet lg...
masa ni aku ckp kat mak..

"mak, ari tok mok ngemas umah sebersih2nya, instinct kuat madah baby mok klua dah.." 
so aku kosongkan ruang hadapan, pindahkan katil baby kat ruang tamu, standby set bersalin, n mengangkat, memindah n membuang ape y patut..
rumah jd luas n bersih maksimum...hehehe

fuhhh...lega...

malamnya...aku x terbangun...ada terasa contraction walaupun x sakit...aku tido balik...ngeh ngeh ngeh..
kalau during pregnancy mmg slalu g toilet, masa ni lagi la kerap...almost setiap sejam g toilet...

mak da kate, da dkat sgt da ko ni...sakit x? 

hurmmm...blom lagi sakit...

39 minggu 2 hari..

pagi ni aku mcm biasa, mengemas breakfast, bersenam2...
brg2 bby aku cek lg...ok..da ready...masa siram pokok cili, suma bunga y kuncup dah mekar semekarnya...lebat plak tu..
dlm ht aku, Ya Allah...ntah2 hari ni??

petangnya aku tdo sekejap sbb aku rasa perut x selesa...mak aku pun ngah lyn tv...
tiba2 aku terbangun lpas asar...rasa macam terkencing...dekat tilam pun basah sikit..
huh?? ape ni..xkn aku terkencing kot...

aku g ruang tamu teman mak tgk tv...n tanya dia, 
"Mak, logik ka terkemeh dikpun tanpa sedar?"

mak aku trus panik...hahahaha...dia kate, nak branak dah ko ni...
ye ke? x sakit lagi la mak...

huhuhu...mak suruh kol hubby  sbb masa tu kol 5...still kat ofis lg kan...

aku pun rilex dulu, xnk call dulu, kononnya rasa mcm belom kan...tiba2..masa ngah duduk kat sofa, air klua lg...erkkk...
mak, klua agik...

hah? kali ni mak aku tegas suruh kol hubby...
aku pun call n still pkai slua mcm biasa...hubby da suruh pkai kain batik tp aku xnk...sbb x pasti lg branak ke x...haha..

sampai kat hosp, aku trus g blk saringan...kat HSA...masa tu, nurse suruh tuka kain batik..suami aku jeling n gelak..kan da ckp?? haha
lpas tuka kain batik je...dussshhhhhh...air klua mencurah2....basahhhh...uwaaa....rupa2nya air ketuban la klua dr tadi...skrg byk da...nurse pun bg pad...pkai je la...

aku pun baring kat katil n cek degupan jntung baby...
alamak...jantung x ok...trus tolak g labour room...mungkin kna ceasar...

aku da berdegup kencang...doa nabi yunus n salawat mmg x putus2 aku baca...klu boleh, aku
 nak beranak normal...

sampai je labour room...jantung baby trus ok...hahaha...doc tarik nafas lega...
"baby u ni suke main2"

hahaha...tu la y doc ckp...x lama lpas tu, jantung baby x ok blk...adehhhh....doc pakar kate, bg peluang stgh jam lg, kalau x ok jugak baru ceasar..
hubby sentiasa ada kat sebelah aku...mendendangkan salawat...
tgn kiri n kanan aku da kena cocok...kiri utk fluid sbb da x bleh mkn dah...tgn kanan da lekat jarum standby utk ceasar...

doc masukkan pitosin n ubat ape tah utk kerapkan contraction n kurangkan sakit...

ubat tahan sakit tu buat aku mamai...muka hubby jd samar2...tnpa sedar aku tertidur, terbangun bila sakit n then tertidur balik ...begitulah
keadaan dlm masa bbrapa jam...contraction makin kuat...makin sakit y x bleh aku describe...

hubby kat seblah x putus2 berselawat...masuk labour room pukul 6ptg...
skrg da tgh mlm...mak mertua n adik ipar tggu kat bwh...mak plak tggu kat rumah...

bila makin sakit, doc hentikan ubat untuk kerapkan contraction...

setiap sejam, diorg akn cek jln...tp bila da pukul 1 aku da start x tahan...
rasa nk berak betul...y mmg tahap gaban x tahan...aku mtk tlg hubby pgglkan doc...aku rasa nk neran sgt dah..

bila cek, 8cm...tp ruang nk klua sempit lg...diorg buat ape tah kat bwh tu utk buka ruang...
nurse kate tggu..tp aku ckp aku mmg x tahan ni...
nurse cek lg sekali wlupun baru kejap td dia cek kan...
xdela dia mrh...rilex je dia cek lg...da bukak 10 cm!!!

haaaa...kan...dlm masa beberapa minit je...trus pggil suma doc...
ramainya...nsb baik pompuan...

diorang suruh aku push...aku push sekuat hati...rasanya mcm teran taik keras sembelit y giler2 punya...hahahah...husband aku sentiasa ckp, "boleh my, boleh!! kuat semanagat...buat kerana Allah...baby kita da nak klua dah...push my..push.."

aku ingat lg cara2 push dlm internet y aku dok google tu kan...
tapi baby still x dpt klua walau aku push 2-3 kali...hubby bagi aku mnum air selusuh n air zam2...sempat lg kan masa meneran...hahaha...

doc pakar pun dtg, n buat episotomi...brp cm dia gunting pun aku xtau...x rasa sakit pun dah sbb ingat nk teran je...
pushhhhhhhhhhhhhhhhhh....pushhhhhhhhhhhhhhh...pushhhhhhhhhhhhhh...

plup....tiba2 rasa panas je...rupanya2 baby da klua...Alhamdulillah....
baby kena tepuk baru nangis...masa ni doc terus letak baby kat dada aku n trus breastfeeding...yeahhh...happy nyaaaaaa....aku..da breast feeding kjap...diorg pun bwk baby klua utk dibersihkan...
aku plak standby nk jahit...x sakit sgt sbb ad bius...

gembiranyaaaa.....

da setel jahit, aku pun ditolak ke wad bersama baby....baby x nangis...tido je keje dia...masa baby lahir adalah 250 pg...berat 3.2kg...lahirnya 28 jan 2013...pukul 2.50 am...Ni la orgnya y suka mkn kurma hari2 dlm perut, tendang2, golek2, tersedu2 dlm perut dulu...hehehe..




smpat aku tdo kjap...
excited nk klua wad tp kna tggu baby berak dulu...huhu...aku pun da bleh kencing..kiranya ok dah...tghr tu baby berak dgn byknya...kentut apetah lg...
hahahah...makanya ptg tu bleh trus klua wad....

hip2 hoorayyy!!!

Alhamdulillah....Terima kasih Ya Allah...untuk segalanya...y penting suami y sentiasa d sisi sepanjang mlm nk bersalin sehinggalah baby kami klua...tgk live punya kepala baby klua...hehehe
mak mertua, mak n adik ipar plak berjaga spnjg mlm...x putus2 mendoakan...kazen2, kwn2 pun sama...tq so much...lov u all..
oh ya...doc n nurse kat HSA sangat baik ya....ngeee...mereka buat kita rasa selesa...setiap apa
y diorg nk buat atas kita, akan diterangkan dulu sebabnya...so, kita pun dpt ilmu...
ok...ceriter seterusnya akn disambung nntii...penat dah ni...hahaha

sekarang bay da nk masuk 3 bulan...Alhamdulillah...


comel x? comel x? hehehe...

tatatititutu

10 Comments:

cutenyer baby....saya follow akak. follow saya ae?

Tq dear...ok...akak akn follo blk....

This comment has been removed by the author.

Alamak....bleh bg link blok awk tak? X jmp la

Alhamdulillah baby & mama baby sume selamat :)

cOmeii sgt baby suri oii mcm anak jepun..he he he

Hehehe....Alhamdulillah...suma atas kehendakNya...bersyukur sgt2...hehe

Mama Suri...ni untie Nieza nak bagi awards ni..meh meh meh

http://nzaodonut.blogspot.com/2013/05/soklan-cepuk-cemass.html

This comment has been removed by the author.

Sriusss comel. Kite 39 week ni.. Tgh tunggu jgk..hehe

My Virtual Friends:

Teman2 rapat yang recently updated:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More