Suka tak Blog Saya?

Website counter
Visitors Viewing Masuri's Blog

Wednesday, April 24, 2013

minggu2 terakhir sebelum bersalin


yeahhh....

ok...ini entri khas untuk pengalaman aku sebelum bersalin...

nak mula dari mana ya...

last skali update adalah masa kandungan aku 36 minggu...bahasa pasarnya
da masuk 9 bulan n bila2 masa bleh terberanak...

hehehe...tapi..mak aku ckp.."xda kawu ya bearanak awal gilak...dlm ujong bulan ya.."

hahaha...mmg ramai y expect aku dah nak beranak masa ni...but mom knows best..hehehe
sempat lg y meramalkan aku akn dpt baby laki...

masa ni, kami da sediakan senarai pnjg utk pilih nama baby...but mostly nama gegirl la kan...
lgpun da 2 kali scan mmg nmpk girl...brg aby n mommy da standby dlm kete...mana pergi sentiasa bawak...kiranya da complete da brg baby ni...mommy pun sama..
huhuhu...tiap2 masa, x kira la lpas solat ke, baring ke, duduk ke, berdiri ke...
aku slalu mohon supaya Allah pelihara anak aku, biar dia sihat, comel, solehah, berjaya dunia akhirat..
n I told her many time " Dear baby, mommy ni orangnya mudah menangis, u have to be stronger than me so that u can protect me.."
tup tup tup...seperti biasa, air mata aku menitis gembira x sabar nak tggu baby klua...hai...jiwa sentimental..mcm tu la...
hehehe...

untuk minggu2 yang last ni..aku still jln2 kat taman merdeka dgn husband, breakfast kat sana...

iberet folic x pnh tggl...n as susual, aku telan dgn air jus...biasanya fresh orange, kdg2 jus jambu batu merah tu..xbleh dgn air kosong...nnti aku muntahkan blk...lgpun better guna jus spy penyerapan optimum..
breakfast, lunch n dinner itu wajib bg aku...y selingan tu, tau je lah...mostly time ptg aku suka snek buah epal...

kdg2, minum yogurt kiwi..nyum nyum...dapnya...coffee n tea aku x sentuh lgsung....mnum susu la sedap...lepas berat naik mendadak, aku stop susu anmum, then ambik fresh milk...x kesah la dutch lady ke ape...

masa minggu2 akhir ni, baby pun mcm biasa...ligat main siku, kaki. kepala dia...hehehe...
solat masih boleh diteruskan mcm biasa...aku x perlu solat duduk...sebab aku still kuat lg...ni la pentingnya aku buat prenatal exercise hari2 plus yoga...ngeh ngeh ngeh...samapai hari nk branak tu pun aku still beleh solat...

lgpun aku dilarang doc long distance...takut bleeding lg...
exercise xpe plak kn...hihi...yela..masa pregnant mcm2 la alergiknya...
soya pun aku xbleh mnum lgsung spnjg pregnancy ni...klu x, batuk x henti2...\
padahal soya tu faveret aku...bleh plak alergik time pregnant...huhuhu

10 hari lagi nak 40 minggu tu, mak aku dtg dari sarawak...standby takut aku branak awal dari due...
bunga kembang fatimah tu dah rendam...airnya da start bleh buat mndi hari2...da kembang dah pun masa 37 weeks tp x beranak lg pun..
yela org kate, klu bunga tu da kembang, mknanya nk branak kan...hihi...tp x pun? hahaha...wallahualam...

makanya, aku pun berhajat pada Allah, sekiranya aku nk beranak tlg bagi petanda supaya aku bersedia...
aku ada tanam cili masa early pregnancy n bunga dia da mula byk skrg...so, aku joking kat hubby, kalau suma bunga cili ni kembang maknanya aku da tiba masanya...haaa...hari aku bersalin, semua bunga cili kmbg dgn mekarnya....=)

hehehe....masa da masuk 36 minggu, aku da start minum air kelapa y pure...bukan segelas sehari, sebiji sehari...hahahahaha...
sebab tu kulit kepala dianah bersih kot masa lahir...
then, aku da start mnum sesudu virgin coconut oil sekali sehari..produk biodex...dlm tu ada habbatus sauda...baik utk janin...

Al-Quran aku baca dgn lebih kerap terutama sekali surah yassin, Mariam, Yusuf, 3 kul dll...tiap kali lpas solat...
Semoga Allah permudahkan...tiap2 mlm b4 tdo...aku mtk maaf kat suami...
x kiralah ada salah ke x...redha suami tu pntg supaya snang beranak nnt...In shaa Allah...

Aku da siap2 mtk maaf kat mak mertua, mak, bapak, kakak n kwn2...halalkan mkn mnum aku...diorg ketakutan, knp plak nk mtk maaf...kakak aku nangis plak tu xnk aku ckp mcm tu...apelah...
baru lega rasa hati da mtk maaf...x kesahlah ad slh ke x kn...ni utk mudahkn kita bersalin jugak kn...ngeee...

bila da masuk 39 mggu, contraction ada la jugak tp x sakit...so, hubby da xnk bwk tmn merdeka...tkut tibe2 nk klua baby kn...so, g tmn dekat dgn rumah je, naik turun tgga
almost everyday...terasa jugak baby da start turun kat bawah..rasa ngilu2 pun ade...

masa ni masih cek up lg..mggu ke 39...berat da turun 3kg!!
hahaha...kwn2 n mak y ada pengalaman suma kate, mknanya baby da nk klua dlm beberapa hari lg...nervousnya...huhuhuhu...

oh ya...spnjg pregnancy ni aku berkawan ngn semut2 n kucing...bagi diorg mkn...hahaha...aku gelar semut tu makcik cleaner..
biskut lpas aku mkn, ade la serpihan...diorg la y bersihkan...ngehehehe...
xde maknanya aku nk bunuh diorg ni...rezeki masing2...moga diorg doakan aku mudah beranak nanti...hehehe...

39 mggu 1 hari...jeng jeng jeng...bacalah kat next entry...aku akan cerita detik2 cemas la kononya...heheheh...bye...lov ya!!!

0 Comments:

My Virtual Friends:

Teman2 rapat yang recently updated:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More