Suka tak Blog Saya?

Website counter
Visitors Viewing Masuri's Blog

Thursday, October 18, 2012

Petua hilangkan jerawat menggerutu, bernanah dan merah2...

holaaa.... 

lama jugak x menulis d sini...rindu la pulak....

hehehe...

Di kesempatan ni, aku nak share 1 petua yang sememangnya ramai yang tercari2 kat luar sana...

Ada pun yang tahu, mungkin ingat2 lupa atau buat2 lupa sebab malas nak buat kan...\

petua memang aku sendiri amalkan....dari kecik lagi...mana taknya, kakak n mak aku memang suka bab2 petua tradisional ni...

Kalau dulu masa sekolah menengah, ada jerawat satu pun diorang marah....mula la kakak atau mak buat masker la, minum ni la tu la...hehe...nk wat cmne...tu la mak n kakak kesayangan aku....

Bila da masok Universiti, duduk kolej, kena jaga diri sendiri....hah...mula la jerawat aku di sana sini x tentu pasal...

Ayat bapak aku masa 1st time jerawat aku naik...masa tu umo 20... "Biasala la tu...bila da besar, mesti ada jerawat.."

erkkk...umo 20 baru nak besar ke??? hahaha....tp sejak tu jerawat aku naik dgn gilang gemilang...malas punya nk jaga muka kn...padan muka....balik cuti sem je, muka aku ok blk sbb kakak buat treatment tradidional kat umah...ape y dia buat? t aku citer...

lagipun, kulit aku ni sentitif+minyak+kering...full package!! Tambah lagi masa diploma masok plak askar simpanan tentera udara...kulit mengelupas kena jmur mmg da jd rutin...last2, aku malas jaga trus...

y paling teroknya bila time wedding aku....aku lagi la alergik ngn make up...time kawen mesti nk pkai kan...nah engkau...menggerutu+bernanah+berjerawat besar2, merah2 muka aku...time g Honeymoon kat Sabah n Port Dickson tu, mmg aku malu sgt...

Tengok gambar tu dekat2....terok eh pipi aku suma? mcm kawah + gunung2 berapi nk meletus....Ni gambar masa kat PD....masa tu  baru beberapa bulan kawen....

Kulit da x serupa org....Akhirnya aku tekad untuk berdikari n buat semua petua yang akak aku slalu buatkan dulu....sama jugak petua dari mak.....

Dalam masa aku down sgt2 dgn muka cenggini, aku tetap happy sebab aku ada suami yang slalu bg kata2 semangat....

Okeh....Ape yang aku buat adalah...

1. Setiap kali lepas masak or mengemas, aku mesti cuci muka...just dgn air je....baca salawat 3 @ 7 kali...aku hanya akan guna pencuci muka selepas mandi sahaja....kdg2, kita suka cuci muka dgn pencuci muka tiap kali nk wuduk kan...
aku sarankan xyah....air wuduk tu da sgt bersih....

Ni satu2nya pencuci y aku leh guna...SATU-SATUnya tau...

2. Aku amalkan guna bedak amoi...hehehe....bedak y nenek2 kita pkai dulu2 tu....

Hah? pernah nampak....? aku memang alah dgn mana2 compact powder y lain....x kesah la semahal mn pon...yang ni sesuai sbb dari tepung beras...

3. Minum air masak seblom n selepas tidur....bukan time tu je, time lain pun aku minum air masak....seblom minum tu baca salawat....

4. bila time ada masa, aku sapu muka dengan kunyit....klu guna serbuk campur air ckit, n sapu kat muka n leher....bila da kering, bilas dengan air....lap muka...lepas tu sapu air asam jawa kat muka sampai kering...bila da kering, bilas dgn air...biar air tu kering sendiri...then, da kering, sapu bedak amoi kat atas tu...

5. 2-3 kali seminggu, guna bedak sejuk buatan sendiri...
caranya: rendam beras sehari, then blend....bleh buat masker...x cair sgt, x pekat sgt....klu nk campur ngn limau nipis@limau kasturi pun bleh.....baring je, rilex...xyah nk kesana sini...bila da kering, cuci muka...tggu kering, sapu bedak amoi....

6. Bangun awal pagi n mandi....Ni kasi segar ckit....

7. Nak hilangkan parut, cari daun jambu batu....gosok kat tgn sampai hancur, then gosok kat muka....
lpas basuh, tggu kering n sapu bedak amoi tu...

8. Dalam tempoh sebulan, aku x pakai krim pelembab muka...

9. Bila da elok muka, baru aku start balik pakai krim...tu pon jarang....aku guna Ponds...

10. Makan ulam-ulaman...tanpa sambal belacan....bykkan mknn tnpa minyak...


Setakat yang aku amalkan, Alhamdulillah menjadi kat aku...xtau la korang plak cmne...try la sebulan...tengok ada perubahan x....Insyaallah...


Ni gambar lepas 2 bulan aku amalkan....ada perubahan kan? Kan? yang menggerutu n bernanah2 tu suma hilang.... (yang sebelah tu Nadia....hehe...aku y belah kiri ya..)


Hurmmm....stakat yang aku ingat, tu je la yang aku amalkan untuk buat muka y bernanah2 tu hilang.....
aku harap ilmu yang sikit ni bermanfaat kalau korang amalkan....

Selamat mencuba!!!!



9 Comments:

hihihi..
comel awk ni..
kite pun suka petua2 ni..
tp nk amal scra berdisiplin?

nan adoooo~~~

tp siyes bkesan kn?

Hye....

hehe...tq....hurm....stakat ni amal lgi la kcuali y kunyit n bedak sejuk tu...jarang2 dah....hihi....

ha'ah...Alhamdulillah...mmg berkesan sgt....seminggu je mmg da nmpk brubah dah...

awak pun amalkan ke? bagus2...hehehe...

yess.. jumpa jugak ptua yg bagi ecah sgt useful. thanks akak. May ALLAH bless u ^^

assalamualaikum, thanks tau untuk petua ni...~

Salam kak :) mana akak dapat bedak amoi tu kak.. huhuh

waalaikumsalam...

Fatin, beli kat mana2 booth yg jual produk2 kecantikan...biasanya memang ada...

Salam kenal. Tq 4 sharing good info. Baru je jumpa blog ni.... Gmbr slps 2 bln tu x de... X dpt tgk huhuhu... Boleh share gambar terbaru x lps dpt baby...

Gambar terbaru ada kat latest post..hehe

My Virtual Friends:

Teman2 rapat yang recently updated:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More