Suka tak Blog Saya?

Website counter
Visitors Viewing Masuri's Blog

Tuesday, April 3, 2012

Things that I never thought would be happen........miscarriage....

hurmmm...xtau mcmn nak start entry y baru ni....nampaknya belum lagi selesa dgn keadaan y baru....
Aku redha...ckup 10 minggu je  dia bleh hidup dalam rahimku....tau x...rasa mcm mimpi...
sama mcm tiba2 dia hidup dalam rahimku dulu, begitu jugakla aku rasa bila dia pergi....kadang2 aku tanya....
betol ke??? tapi bila dah disahkan ke klinik pakar semalam, aku terima hakikat, dia x bersamaku lagi...
Hanya Allah y tahu betapa aku terkejut, betapa aku sedih....mcm2 plan kami suami isteri untuknya ...tapi nampaknya setakat inilah saja.....I never want to talk much with mom, mother in law, my sis, n my best frens...
It's not that I won't pick up my phone but I'm afraid that, if I heard your voice, I'll cry again and again....
So, I'll just can respond to text and FB...Sorry my beloved family and friends....Bila semalam nk kol akak pun, x sampai seminit pun...Cuma nk inform kat family y confirm baby da klua...selamanya....akak da start menangis...tp aku tahan utk x menangis lagi...so. aku cepat2 letak telefon...


Hurmmm....this is what happen since last Wednesday....

Wednesday (Day 1)


Perut aku mula sakit2...tapi aku ingatkan biasa je....
Masa ni da nk balik johor...pagi2 aku packing brg sbb tghr husband nk dtg ambik....
bila da petang, kami gerak ke johor....masa on d way tu, aku rasa mmg x tahan nk buang aer kecik....so,
kami singgah di Petronas...Time tu tiba2 ada darah klua....byk jugak...
aku mula panik...tp suami kata, insyaallah xd ape2...dan jgn risau...aku tahu dia pun sgt risau...tu cuma kata2 dia nk tenangkan aku....sampai je ke jb...kami pegi mkn sebelum pg emergency...masa di hospital, aku kena refer pergi pakar sakit puan...masa tu diorang buat upt..positif...scan....nampak baby....so, kami lega ckit...
Doktor bagi antibiotik n penadol utk tahan sakit

Thursday (Day 2)

Darah masih klua lagi klua....pagi2 kami pergi ke klinik kesihatan utk daftar kad merah..kad ibu mengandung...lama giler...sampai pkol 1...temujanji ngn doktor pakar pulak pkol 230 pm....
x sempat nk balik rumah...balik je dari klinik kesihatan, sempat mkn tghr kejap n trus g klinik pakar....
suami pun solat kat hospital je....kena lagi ujian upt...pagi td pun 2 kali cek...doktor scan lagi sekali...

Masa tu da nampak jantung dia...doktor kata, baby hidup lagi...tapi chance dia 50/50....mcm2 ubat la kna mkn....kami tawakkal je...n sgt berharap agar dia selamat....

Friday (Day 3)

Darah masih klua......rehat kat umah je....ada masa perut sakit sgt ...menangis tahan sakit....

Saturday (Day 4)

Ada ceremony di Batu Pahat....Pembukaan branch baru Tutti Frutti...so, masa ni aku da rasa ok ckt...aku ikut suami...kami bermalam di Caterina Hotel...suami bawak kete pun slow giler....tp ptg tu, perut aku mmg da x tahan...sampaikan aku x dpt nk angkat...b4 check in, suami insist nk bwk g klinik....tp x membantu pun doktor tu....suami marah giler....kami balik ke hotel...Masa suami aku klua kejap jumpa sahabat kat blk lain, tiba2 darah klua x henti2...perut aku..Ya Allah...sakitnya mcm nk pengsan...time aku berdiri ke toilet...darah mula menitik2...kat kaki....kat lantai....Masa tu sesuatu klua mcm ketulan daging....kat mangkuk tandas....

aku xnk pandang selepas tu...aku cuci semua darah n aku terus baring...suami aku masok n aku menangis n pelok dia...aku dpt rasa lain...aku x sanggup nk flush...suami pun sama....x lama lepas tu aku mintak suami y flush...dia kata, kita tawakkal...mungkin tu darah beku...Tapi, teringat kata2 dia dalam kereta tadi.."Kalau dengan baby pergi, my selamat, dy lebih rela baby pergi dr my y pergi..." sebab dia susah hati tgk keadaan aku yang mngerang kkesakitan, menangis menahan sakit...aku cuma mengangguk....tawakkal kepada Allah...

Sunday (Day 5)

Lepas ceremony, kami terus blk JB g kecemasan...Doktor kata mungkin da xd da baby...skali lagi aku kena refer g klinik pakar...

Monday (Day 6)

Jumpa pakar pukol 2 pm...Masa ni scan lagi....Hanya tinggal kantong y kosong dan cebisan2 terakhir...
Doktor tu sahkan..memang dah gugur....Hati tersentap tapi aku da bersedia...aku buat muka slumber kat semua org...mcm xd ape y berlaku...

Masok je dlm kete.....x dpt tahan....air mata jatuh mcm hujan...x berhenti...tersedak2...bahu suami aku pun basah....

Masa tu hanya ada suami yang tenangkan....Mungkin ada hikmah di sebalik kejadian y berlaku...
Aku masih xtau knp n apa punca baby x selamat...Doktor pun x bagi jwpn...

Aku redha...Tp kesian suamiku...byk hari x pergi kerja semata2 nk tmankan aku...Terima kasih byk sbb ada time aku betol2 sedih....Terima kasih jugak kat kwn2 n family y bg sokongan....

Sedih tu masih ada....tp Allah Maha Mengetahui...Kita mampu merancang, tp rancangan Allah adalah yang terbaik....

Sesuatu yang aku belajar....Aku x sekuat yang aku sangka...

Today (Day 7)

So this is it...darah masih lagi klua....perancangan masa depan aku pun berubah...byk sgt perubahan....
just wait and see....tp, lepas ni...kalau aku mengandung lagi, kami akan jd extra super duper berhati2....


Untuk kwn y baru nk mengandung y x samapai lg 3 bulan, Ingat! Cepat g jumpa doktor kalau:

-perut rasa penat ( Sebelum darah klua dalam minggu2 sebelum tu perut aku asyik rasa penat )
-perut rasa sakit2 (B4 darah klua)

Yang penting, manjakan diri tu...3 bulan pertama tu x pyh buat ape2 kalu boleh...bergerak slow2...

So, inilah permulaan hidup baru untuk Masuri dan suami...

Semoga, ad yang lebih baik akan terjadi pada masa akan dtg...doakan kami ya....
Maaf kwn2...buat masa ni' korang x dpt jd auntie utk baby Masuri...

Insyaallah...tunggu masa akan dtg k....amin...

Kad ibu mengandung y pertama da jadi kenangan bersama gmbr baby dalam rahim....It is a sweet memory for me.....Subhanallah....

4 Comments:

to my dearest fren...
aku harap ko dapat bersabar...aku pun rasa sedih dengan khabar yang aku dapat....insyaAllah, ada hikmah di sebalik kejadian...ne tauk mcm pegawai aku, gugur, tup2 bln depan selepas gugur, pregnant, dpt kembar terus :D insyaAllah...aku tauk, ko kuat semangat...gambate MASURI...

Mala...tq...so much...Aku harap2 cmya la....amin....

Takziah kak..jangan sedih2...semoga segala-galanya akan kembali seperti biasa. :D be a strong wife and student :D smile always :)

Everything happens for a reason. =)
Whatever the reason is from Allah, and Allah knows what best for His people. =) Banyakkan bersabar ye =) Take care.

My Virtual Friends:

Teman2 rapat yang recently updated:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More