Suka tak Blog Saya?

Website counter
Visitors Viewing Masuri's Blog

Thursday, February 13, 2014

My little angel...=)


As salam & good morning semua....

Alhamdulillah...masih sihat dan bernafas di bumi Allah..
Sekian lama x update...
sedar x sedar my daughter dah genap setahun pada 30 januari 2014. . Alhamdulillah...








Gambar2 ni suma ikut perkembangan Nur Insyirah Dianah dari lahir hingga 1 tahun...hehehehe. . .

Baru lahir: 2.50am dengan berat 3.2 kg. . =) Daddy azankan telinga kanan & iqamat tlinga kiri
1 bulan: Dalam masa berpantang, 3 kali sebut Allah...Bukan mommy...Bukan daddy...hehehe
2 bulan: Masa ni nak start mengiring n meniarap sendiri...merah2 je muka nak angkat kepala
3 bulan: Hobi dia mengiring ke kanan ke kiri...sideroll...
4 bulan: Masa ni dah tawaf berguling2 1 rumah...tumbuh gigi yang pertama & kedua
5 bulan: Baru pandai duduk without being supported. .
6 bulan: time dah expert merangkak2, start mkn solid food, minum air masak guna straw, duduk baring sendiri...
7 bulan: waving hands...meniru2. . tepuk tangan..hi-5...gigi dah 8...
8 bulan: meniti2 tepi dinding, perabot, sofa...kdg2 lepaskan tgn tunjuk stunt...berapa kali terlentang terhantuk...dah x terkira...pagi2 mommy bawak jln atas rumput berembun...kaki ayam...
9 bulan: memulakan bbrapa langkah...asyik jatuh je...tp x sampai 10 langkah...rajin berusaha anak mommy ni...
10 bulan: berdiri sendiri dah tegap...bermulalah saat Nur Insyirah Dianah kesana kemari berjalan sendiri...busy je...kalah mommy
11 bulan: ronda2 luar rumah. . .
12 bulan: hahahahha...1 TAHUN!!!!! yeayyyyy!!!!


byk lg milestone y lain...x larat la nk tulis...malas...aihhh. . .heheh...gurau je...

Terima kasih Allah atas kurniaanMu...AmanahMu akan kami jaga sebaik mungkin...
Terima kasih maktok, Pakngah Shaf, Makngah Lyn, daddy n mommy untuk hadiah birthday Dianah...
hehehehe....
dan utk semua org y wish n  doa...hanya Allah y boleh membalasnya..

Oh ya...kami x buat party....cuma doa selamat n yassin utk dianah di masjid n sedekah makanan...
Akikah Dianah kami buat masa hari ketujuh d Kemboja...
tahnik hari pertama...khitan pun sudah...cukur rambut pun hari ke7...

semoga jadi anak solehah, sihat, pnjg umur, terpelihara dunia akhirat, murah rezki, bijak, pndai, baik, rajin, sopan santun, taat perintah Allah n ibu bapa dan semua y baik2 la....aaamiinnnn....



Thursday, December 5, 2013

Sekian lama...akhirnya aku update kembali...=)


wooooo...lamanya x update....yalah...dah lama x dpt log in kan..
laptop dah 2 kali reformat.. ada hikmahnya...
Kebanyakan fail research corrupted...sigh...

tapi aku berjaya siapkan artikel & hantar ke conference menggunakan hard copy..
betapa gigihnya aku menaip semula dan memerah otak utk mengarang paper tu...
Tapi usaha pasti ada ganjarannya...

"we are pleased to inform you that your paper identified above has been accepted for publication and oral presentation. You are cordially invited to present the paper at the conference to be held on March 26-27, 2014 at Kuala Lumpur. Please find attached the acceptance letter as attachment with this email"

Ni lah antara ayat yang menggembirakan aku pagi ni...
Awal pagi terbaca email...
Menjerit aku 1 kejiranan ni dengar rasanya...hehehe...

Paper yang aku hanta tu adalah artikel yang pertama...aku anta pada hari sabtu  30 nov lepas...ada banyak lagi paper yang akan aku produce lepas ni In shaa Allah..Aku share pasal aku punya conceptual framework yang mengambil masa setahun setengah utk aku hasilkan. 

Ni la tajuknya:
"The Nature of Business Information Service Provision in Public Libraries in Malaysia – A Conceptual Framework"

dan conference yg akan aku hadiri:
International Conference on Business, Sociology and Applied Sciences (ICBSAS’14)
sapa yang join, bleh la kita jumpa di sana nanti ya..=)

Aku akan pergi present next year...In shaa Allah bulan 3. Alhamdulillah..

Aku dah tekad sekurang2nya aku akan produce 2 paper utk research ni...yg pastinya kena index..

Matlamatnya satu, semoga maklumat yang aku ada boleh tersebar 1 dunia...

yerrrr...tinggi kan cita2 tu...tp x mustahil...aamiinn...

ok...enough pasal conference..

Nur Inshirah dianah dah masok 10 bulan... Alhamdulillah..
Sekarang dah expert panjat katil, jalan2 pegang sebelah tangan dia..

Adalah certain word y slalu klua dr mulut dia:


Allah = Allah
Makan = Mamam
Minum = num
Mommy = mama
Daddy = dy
bird = bad

n byk lagi y aku x ingat...
skrg dah pndai tunjuk arah guna jari telunjuk dia...
tunjuk burung kat langit, tunjuk pintu nk klua...

start pndai tepuk tangan masa 8 bulan..
semua details ni aku kena tulis disini utk tatapan dia sndiri akan datang...kekekeke...
In shaa Allah..

ok...nak sambung balik analyse aku punya data...nak buat thesis...
Semoga semuanya dipermudahkan...aamiinnn...

got to go...
As salam


Wednesday, November 13, 2013

alhamdulillah...



ma shaa Allah. . .

setelah sekian lamanyaaa...

finally,, bleh sign in blog sendiri. . .

hoyeaahhh. . .

nanti bleh add entry baru...

setelah laptop kna reformat baru dapat. .

adehhh

Wednesday, April 24, 2013

Pengalaman bersalin 39 minggu 2 hari



holaaaa...hebat jugak aku hr ni...3 entri sekaligus...hehehe...

39 minggu 


genapnya 39 minggu....weee...masa ni sempat lg g kenduri kendara...g dinner...
g umah sedara...mkn2 kat lua...suma da panik bila aku tertunduk bila
tiba2 contraction...hahaha...gimik je...x klua lg pun...

husband sempat lg g kursus...adik ipar aku ad kat umah...dia la y slalu g beli mknn klu hubby xde...

39 minggu 1 hari

39 minggu 1 hari...hubby g keje mcm biasa...mak ada masa ni...aku mcm biasa...
pagi2 kemas rumah, basuh baju, jemur baju...siap cuci toilet lg...
masa ni aku ckp kat mak..

"mak, ari tok mok ngemas umah sebersih2nya, instinct kuat madah baby mok klua dah.." 
so aku kosongkan ruang hadapan, pindahkan katil baby kat ruang tamu, standby set bersalin, n mengangkat, memindah n membuang ape y patut..
rumah jd luas n bersih maksimum...hehehe

fuhhh...lega...

malamnya...aku x terbangun...ada terasa contraction walaupun x sakit...aku tido balik...ngeh ngeh ngeh..
kalau during pregnancy mmg slalu g toilet, masa ni lagi la kerap...almost setiap sejam g toilet...

mak da kate, da dkat sgt da ko ni...sakit x? 

hurmmm...blom lagi sakit...

39 minggu 2 hari..

pagi ni aku mcm biasa, mengemas breakfast, bersenam2...
brg2 bby aku cek lg...ok..da ready...masa siram pokok cili, suma bunga y kuncup dah mekar semekarnya...lebat plak tu..
dlm ht aku, Ya Allah...ntah2 hari ni??

petangnya aku tdo sekejap sbb aku rasa perut x selesa...mak aku pun ngah lyn tv...
tiba2 aku terbangun lpas asar...rasa macam terkencing...dekat tilam pun basah sikit..
huh?? ape ni..xkn aku terkencing kot...

aku g ruang tamu teman mak tgk tv...n tanya dia, 
"Mak, logik ka terkemeh dikpun tanpa sedar?"

mak aku trus panik...hahahaha...dia kate, nak branak dah ko ni...
ye ke? x sakit lagi la mak...

huhuhu...mak suruh kol hubby  sbb masa tu kol 5...still kat ofis lg kan...

aku pun rilex dulu, xnk call dulu, kononnya rasa mcm belom kan...tiba2..masa ngah duduk kat sofa, air klua lg...erkkk...
mak, klua agik...

hah? kali ni mak aku tegas suruh kol hubby...
aku pun call n still pkai slua mcm biasa...hubby da suruh pkai kain batik tp aku xnk...sbb x pasti lg branak ke x...haha..

sampai kat hosp, aku trus g blk saringan...kat HSA...masa tu, nurse suruh tuka kain batik..suami aku jeling n gelak..kan da ckp?? haha
lpas tuka kain batik je...dussshhhhhh...air klua mencurah2....basahhhh...uwaaa....rupa2nya air ketuban la klua dr tadi...skrg byk da...nurse pun bg pad...pkai je la...

aku pun baring kat katil n cek degupan jntung baby...
alamak...jantung x ok...trus tolak g labour room...mungkin kna ceasar...

aku da berdegup kencang...doa nabi yunus n salawat mmg x putus2 aku baca...klu boleh, aku
 nak beranak normal...

sampai je labour room...jantung baby trus ok...hahaha...doc tarik nafas lega...
"baby u ni suke main2"

hahaha...tu la y doc ckp...x lama lpas tu, jantung baby x ok blk...adehhhh....doc pakar kate, bg peluang stgh jam lg, kalau x ok jugak baru ceasar..
hubby sentiasa ada kat sebelah aku...mendendangkan salawat...
tgn kiri n kanan aku da kena cocok...kiri utk fluid sbb da x bleh mkn dah...tgn kanan da lekat jarum standby utk ceasar...

doc masukkan pitosin n ubat ape tah utk kerapkan contraction n kurangkan sakit...

ubat tahan sakit tu buat aku mamai...muka hubby jd samar2...tnpa sedar aku tertidur, terbangun bila sakit n then tertidur balik ...begitulah
keadaan dlm masa bbrapa jam...contraction makin kuat...makin sakit y x bleh aku describe...

hubby kat seblah x putus2 berselawat...masuk labour room pukul 6ptg...
skrg da tgh mlm...mak mertua n adik ipar tggu kat bwh...mak plak tggu kat rumah...

bila makin sakit, doc hentikan ubat untuk kerapkan contraction...

setiap sejam, diorg akn cek jln...tp bila da pukul 1 aku da start x tahan...
rasa nk berak betul...y mmg tahap gaban x tahan...aku mtk tlg hubby pgglkan doc...aku rasa nk neran sgt dah..

bila cek, 8cm...tp ruang nk klua sempit lg...diorg buat ape tah kat bwh tu utk buka ruang...
nurse kate tggu..tp aku ckp aku mmg x tahan ni...
nurse cek lg sekali wlupun baru kejap td dia cek kan...
xdela dia mrh...rilex je dia cek lg...da bukak 10 cm!!!

haaaa...kan...dlm masa beberapa minit je...trus pggil suma doc...
ramainya...nsb baik pompuan...

diorang suruh aku push...aku push sekuat hati...rasanya mcm teran taik keras sembelit y giler2 punya...hahahah...husband aku sentiasa ckp, "boleh my, boleh!! kuat semanagat...buat kerana Allah...baby kita da nak klua dah...push my..push.."

aku ingat lg cara2 push dlm internet y aku dok google tu kan...
tapi baby still x dpt klua walau aku push 2-3 kali...hubby bagi aku mnum air selusuh n air zam2...sempat lg kan masa meneran...hahaha...

doc pakar pun dtg, n buat episotomi...brp cm dia gunting pun aku xtau...x rasa sakit pun dah sbb ingat nk teran je...
pushhhhhhhhhhhhhhhhhh....pushhhhhhhhhhhhhhh...pushhhhhhhhhhhhhh...

plup....tiba2 rasa panas je...rupanya2 baby da klua...Alhamdulillah....
baby kena tepuk baru nangis...masa ni doc terus letak baby kat dada aku n trus breastfeeding...yeahhh...happy nyaaaaaa....aku..da breast feeding kjap...diorg pun bwk baby klua utk dibersihkan...
aku plak standby nk jahit...x sakit sgt sbb ad bius...

gembiranyaaaa.....

da setel jahit, aku pun ditolak ke wad bersama baby....baby x nangis...tido je keje dia...masa baby lahir adalah 250 pg...berat 3.2kg...lahirnya 28 jan 2013...pukul 2.50 am...Ni la orgnya y suka mkn kurma hari2 dlm perut, tendang2, golek2, tersedu2 dlm perut dulu...hehehe..




smpat aku tdo kjap...
excited nk klua wad tp kna tggu baby berak dulu...huhu...aku pun da bleh kencing..kiranya ok dah...tghr tu baby berak dgn byknya...kentut apetah lg...
hahahah...makanya ptg tu bleh trus klua wad....

hip2 hoorayyy!!!

Alhamdulillah....Terima kasih Ya Allah...untuk segalanya...y penting suami y sentiasa d sisi sepanjang mlm nk bersalin sehinggalah baby kami klua...tgk live punya kepala baby klua...hehehe
mak mertua, mak n adik ipar plak berjaga spnjg mlm...x putus2 mendoakan...kazen2, kwn2 pun sama...tq so much...lov u all..
oh ya...doc n nurse kat HSA sangat baik ya....ngeee...mereka buat kita rasa selesa...setiap apa
y diorg nk buat atas kita, akan diterangkan dulu sebabnya...so, kita pun dpt ilmu...
ok...ceriter seterusnya akn disambung nntii...penat dah ni...hahaha

sekarang bay da nk masuk 3 bulan...Alhamdulillah...


comel x? comel x? hehehe...

tatatititutu

minggu2 terakhir sebelum bersalin


yeahhh....

ok...ini entri khas untuk pengalaman aku sebelum bersalin...

nak mula dari mana ya...

last skali update adalah masa kandungan aku 36 minggu...bahasa pasarnya
da masuk 9 bulan n bila2 masa bleh terberanak...

hehehe...tapi..mak aku ckp.."xda kawu ya bearanak awal gilak...dlm ujong bulan ya.."

hahaha...mmg ramai y expect aku dah nak beranak masa ni...but mom knows best..hehehe
sempat lg y meramalkan aku akn dpt baby laki...

masa ni, kami da sediakan senarai pnjg utk pilih nama baby...but mostly nama gegirl la kan...
lgpun da 2 kali scan mmg nmpk girl...brg aby n mommy da standby dlm kete...mana pergi sentiasa bawak...kiranya da complete da brg baby ni...mommy pun sama..
huhuhu...tiap2 masa, x kira la lpas solat ke, baring ke, duduk ke, berdiri ke...
aku slalu mohon supaya Allah pelihara anak aku, biar dia sihat, comel, solehah, berjaya dunia akhirat..
n I told her many time " Dear baby, mommy ni orangnya mudah menangis, u have to be stronger than me so that u can protect me.."
tup tup tup...seperti biasa, air mata aku menitis gembira x sabar nak tggu baby klua...hai...jiwa sentimental..mcm tu la...
hehehe...

untuk minggu2 yang last ni..aku still jln2 kat taman merdeka dgn husband, breakfast kat sana...

iberet folic x pnh tggl...n as susual, aku telan dgn air jus...biasanya fresh orange, kdg2 jus jambu batu merah tu..xbleh dgn air kosong...nnti aku muntahkan blk...lgpun better guna jus spy penyerapan optimum..
breakfast, lunch n dinner itu wajib bg aku...y selingan tu, tau je lah...mostly time ptg aku suka snek buah epal...

kdg2, minum yogurt kiwi..nyum nyum...dapnya...coffee n tea aku x sentuh lgsung....mnum susu la sedap...lepas berat naik mendadak, aku stop susu anmum, then ambik fresh milk...x kesah la dutch lady ke ape...

masa minggu2 akhir ni, baby pun mcm biasa...ligat main siku, kaki. kepala dia...hehehe...
solat masih boleh diteruskan mcm biasa...aku x perlu solat duduk...sebab aku still kuat lg...ni la pentingnya aku buat prenatal exercise hari2 plus yoga...ngeh ngeh ngeh...samapai hari nk branak tu pun aku still beleh solat...

lgpun aku dilarang doc long distance...takut bleeding lg...
exercise xpe plak kn...hihi...yela..masa pregnant mcm2 la alergiknya...
soya pun aku xbleh mnum lgsung spnjg pregnancy ni...klu x, batuk x henti2...\
padahal soya tu faveret aku...bleh plak alergik time pregnant...huhuhu

10 hari lagi nak 40 minggu tu, mak aku dtg dari sarawak...standby takut aku branak awal dari due...
bunga kembang fatimah tu dah rendam...airnya da start bleh buat mndi hari2...da kembang dah pun masa 37 weeks tp x beranak lg pun..
yela org kate, klu bunga tu da kembang, mknanya nk branak kan...hihi...tp x pun? hahaha...wallahualam...

makanya, aku pun berhajat pada Allah, sekiranya aku nk beranak tlg bagi petanda supaya aku bersedia...
aku ada tanam cili masa early pregnancy n bunga dia da mula byk skrg...so, aku joking kat hubby, kalau suma bunga cili ni kembang maknanya aku da tiba masanya...haaa...hari aku bersalin, semua bunga cili kmbg dgn mekarnya....=)

hehehe....masa da masuk 36 minggu, aku da start minum air kelapa y pure...bukan segelas sehari, sebiji sehari...hahahahaha...
sebab tu kulit kepala dianah bersih kot masa lahir...
then, aku da start mnum sesudu virgin coconut oil sekali sehari..produk biodex...dlm tu ada habbatus sauda...baik utk janin...

Al-Quran aku baca dgn lebih kerap terutama sekali surah yassin, Mariam, Yusuf, 3 kul dll...tiap kali lpas solat...
Semoga Allah permudahkan...tiap2 mlm b4 tdo...aku mtk maaf kat suami...
x kiralah ada salah ke x...redha suami tu pntg supaya snang beranak nnt...In shaa Allah...

Aku da siap2 mtk maaf kat mak mertua, mak, bapak, kakak n kwn2...halalkan mkn mnum aku...diorg ketakutan, knp plak nk mtk maaf...kakak aku nangis plak tu xnk aku ckp mcm tu...apelah...
baru lega rasa hati da mtk maaf...x kesahlah ad slh ke x kn...ni utk mudahkn kita bersalin jugak kn...ngeee...

bila da masuk 39 mggu, contraction ada la jugak tp x sakit...so, hubby da xnk bwk tmn merdeka...tkut tibe2 nk klua baby kn...so, g tmn dekat dgn rumah je, naik turun tgga
almost everyday...terasa jugak baby da start turun kat bawah..rasa ngilu2 pun ade...

masa ni masih cek up lg..mggu ke 39...berat da turun 3kg!!
hahaha...kwn2 n mak y ada pengalaman suma kate, mknanya baby da nk klua dlm beberapa hari lg...nervousnya...huhuhuhu...

oh ya...spnjg pregnancy ni aku berkawan ngn semut2 n kucing...bagi diorg mkn...hahaha...aku gelar semut tu makcik cleaner..
biskut lpas aku mkn, ade la serpihan...diorg la y bersihkan...ngehehehe...
xde maknanya aku nk bunuh diorg ni...rezeki masing2...moga diorg doakan aku mudah beranak nanti...hehehe...

39 mggu 1 hari...jeng jeng jeng...bacalah kat next entry...aku akan cerita detik2 cemas la kononya...heheheh...bye...lov ya!!!

My Virtual Friends:

Teman2 rapat yang recently updated:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More